Dag Sigurd Mæle Dag Sigurd Mæle
Mob. +4790993928

ANSAs nyhetsbrev for april

Søknadsfrist i Sverige er 15. april

Som i Norge så nærmer søknadsfristen i Sverige seg. Man søker på studier der via søknadsportalen Antagning.se For å finne studier bruker man søkemotoren Studera.nu. Du finner instruksjonsvideoer for hvordan søke studier i Sverige og hvordan finne karaktersnitt på vår nettside: Studier i Sverige. Vi håper du kan ha nytte av det når du veileder elever som ønsker seg til Sverige.

Onsdag 12. april kl. 14.30 - 15.30 holder vi webinar for elever som ønsker informasjon om studier i Sverige. Påmelding her.

Vet du om noen elever som vil ta ingeniørstudier i Frankrike?

Søknadsfrist for NORGINSA-programmet er 15. april. Den anerkjente ingeniørskolen INSA i Toulouse tilbyr en femårig ingeniørutdanning som er spesielt tilrettelagt for norske studenter. Det er ikke krav om franskkunnskaper siden franskundervisning er integrert i programmet. Man søker gjennom Diku innen 15. april. Elever kan få et ekstra stipend på 20 000 kr fra Lånekassen de tre første årene.

Du kan lese mer om programmet og søknadsprosessen her: NORGINSA-programmet

I Nederland er søknadsfrist for mange studier 1. mai

Nederlander et fantastisk studieland med både billige skolepenger og høy kvalitet på utdanningen. Skolepengene vil ofte ligge på kun 2 000 euro i året for nordmenn. Siden de har et bredt tilbud med utdanning på engelsk kan det være et godt alternativ til dyre engelskspråklige land. Den generelle søknadsfristen for studier i Nederland er 1. mai, men for mange populære studier som medisin, veterinær, tannlege var fristen 15. januar. Siden fristene kan variere er det viktig å sjekke skolenes nettside for informasjon. I Nederland søker man på studier via Studielink. For å finne studier kan man bruke Studyfinder. Mer informasjon finnes  på vår nettside om Studier i Nederland.

Community college i USA

Dersom dere veileder elever som ønsker å dra til USA til høsten, så kan et godt alternativ for dem være å studere ved et Community College. Der er det fremdeles mulig å komme inn. De har rullerende opptak og det er en enkel prosess å søke. På et Community College kan man ta de to første årene av en fireårig amerikansk bachelorgrad (associate degree). Når man har tatt denne toårige graden kan man overføres (transfer) til et amerikansk universitet som tilbyr bachelorgrader. Etter å ha studert der i to år får man en fullført bachelorgrad fra universitetet. Det kan være enklere å få opptak på populære universiteter etter å ha gått på et Community College. I tillegg er det lavere skolepenger enn ved et universitet.

Her er eksempler på noen Community Colleges i California:

-          San Mateo Colleges of Silicon Valley

-          College of the desert

-          Santa Barbara City College (kan søke gjennom Kilroy)

-          Santa Monica College (kan søke gjennom SONOR)

For å finne andre skoler er det fint å bruke søkemotoren til College Board

Lånekassen har endret støttebeløpene

For skoleåret 2019/2020 vil studentene få litt mer i støtte fra Lånekassen. De nye beløpene for studier i utlandet er:

Basisstøtte: 121 220 kr

Vanlig skolepengestøtte: 133 752 kr

Tilleggslån til dekking av skolepenger: 103 632 kr

Tilleggsstipend: 72 320 kr

For satsene til reisestøtte se nettsidene til Lånekassen.